Armflod

 Igångsättning av projekt  Armflod

Bild nr 1, projekt Armflod, Kasplina Berggren, nov 2015

Vad rör sig, vad är stilla, stenblocken vilar i sanden och vattnet formar de båda. Foto Kasplina Berggren

Armflod är utrymmen mellan musiker och berg, vad finns där i mellanrummet, vad händer där? För mig finns där mängder med form, den tolkar jag ut i skulpturer. Ordet Armflod hörde jag från en poesiscen för 14 år sedan, det var inte detta poeten sa men det var det jag tyckte mig höra. Sedan dess har ordet varit med mig och växt till sig, nu vet jag dess innebörd och jag hoppas att med projektet kunna ge den innebörden till dig. Jag siktar på att vara färdig för utställning tidigast höst 2017 och fram till dess delar jag arbetet på bloggen.

Projektet påbörjade jag i juli men fick vänta sedan, då min mor dog oväntat i augusti. Många tårar och känslor och inte klart med det men dags att kliva in i arbetet med Armflod. I alla fall ”tyckte” min mor det häromdagen, att nu var det dags för mig att andas och leva. Min mor som med mig tyckte mycket om musik.

 

 

Musik har en grundläggande och stor betydelse för mig. Tanken finns att hade jag inte blivit skulptör skulle jag ha velat vara dirigent. För mig är musiken fylld av former och rörelser, dirigenten formar svällande volymer, indragningar och andningsrum, ansatser, utdragna linjer, spänst och droppar och fångade toner och mera, mera. Jag har inte längtan att vara musiker, nej, jag vill ”äta”. En för mig betydelsefull och livsskön inre bild är att jag som liten bebis står i bara blöjan, ensam på det stora golvet mitt framför en enorm symfoniorkester och bemäktigar mig hela alltet. Den lilla bebisen förstår inte men hon känner en galen lycka i hela kroppen och tar in den väldiga musiken, varenda ton. Som litet barn har jag inte upplevt detta i verkligheten men bilden finns där i mig och känns som en del av min kärna.

Här länkar jag till en maffighet, ah – en inspelning med must! Pyotr Il’yich Tchaikovsky
Slovak Philharmonic Orchestra, Michael Halasz (dirigent), Slovak Philharmonic Orchestra
Swan Lake Suite, Op. 20a Ja ljudet i datan blir inge bra, den ska spelas högt – högt på stereon, mmm.

Jag känner mig lika hemma inom naturvetenskap som humaniora och tycker att konstnärer och forskare behöver mötas mera än vad som sker idag och arbeta gemensamt. Framlidne astronomen och författaren Peter Nilsons arbete kommer jag att ha bredvid mig i mitt arbete, liksom många andras arbete och då gärna personer som bryter gränser mellan olika fakulteter eller ämnesgrupperingar.

I sin sista essä Ljuden från Kosmos; om musiken, människan och naturlagarna, frågade sig Peter Nilson: ”För vem sjunger sanden?” Genom att läsa flera av Nilsons böcker får man till sig att han gärna skrev om musik. Om sitt romanprojekt: Rymdväktaren och Nyaga, skriver han att de handlar om musik. Romanerna är klädda i en rymdsaga/sience fiction, de innehåller flera intressanta diskussioner, i mitt projekt kommer jag att återkomma till några. Tyvärr hann inte Nilson gå djupare in i forskningen om musik och dess sammanhang, 1998 dog han 60 år gammal.

På några platser på vårt jordklot kan man höra sjungande sanddyner. Jag har inte själv upplevt det men Youtube finns, titta och lyssna på denna video Singing sand Dunes och här en video där man rör sig i sanden och framkallar olika ljud The song of the dunes!

 

Bild nr 3. projekt Armflod, Kasplina Berggren, nov 2015

Foto Kasplina Berggren.

”Vårt förflutna lever i nuet, fast vi sällan ger oss tid att se och lyssna. Varje ord, till och med varje bokstav kan bära spår av människors liv för länge sedan, av erfarenheter och tankar djupt nere i uråldrig tid.”                                                                                                  Peter Nilson i sin essä: Till världens medelpunkt, en fantasi över glaspärlespelet, den ingick i Solvindar, 1993. (Glaspärlespelet är Herman Hesses roman från 1943.)

Berg – väldiga och bärare av uråldrig erfarenhet – visdom, så har jag alltid sett berg. Geologi och mineraler, detta är mycket mera än enkom naturvetenskap och det är direktkontakt med vårt jordklots inre samt med andra himlakroppar – kosmos – stjärnstoft. Som litet barn upplevde jag de flesta industrisemestrar på en gård vid Höga kusten i Ångermanland. Berget reste sig bakom ladugården och jag traskade upp längs stigen, hade med min plastmugg och plockade blåbär. Vände jag mig om såg jag ut över havsviken och längre fram omslöt flera berg. För mig var landskapet väldigt och jag tyckte att det spelade för mig eller om det talade men det var inte med tydliga ord eller toner utan det gick in i min kropp genom huden och berörde mig djupt. Kanske det berörde mig för att jag behövde trygghet, då jag inte fick det tillräckligt av vuxna, men jag känner att det även var för att i naturen finns en närhet till oss själva och varandra. Där finns stillhet och sammanhang som kan harmonisera. Och för mig handlar detta inte om en gud, däremot tror jag att både religioner och new age kan stå i vägen för upplevelse av naturen och tillochmed för upplevelse av andlighet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto Kasplina Berggren

 

Berg kan vara en mor och en far, klokskap man behöver besöka då och då. Inte bara sand spelar, det gör berg också men man behöver ge sig tid, om det inte är vind förstås för då hörs det emellanåt tydligt. Här är länk till en text jag skrev år 2014, ligger på framsidan till min skulptursida. Är det musikens hand eller andning som gör tonen, är det stråken eller strängen som släpper ifrån sig ljudet? Hur färdas tonen och tar vi emot den med huden eller örat först? …  osv

 

Må väl, önskar jag dej!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.