Musiken i oss alla, ur oss alla, vilande i landskapen i oss.
Någon vandrar, kryper och tar sig fram mellan blombladen, räknar inte, undrar inte. Tar sig fram och förstår hur att förhålla sig till mellanrum. Vem är så liten och samtidigt så galet stor att den ger sig på primtalen i en vild blomma. Många av de ytterst små, i förhållande till oss människor, kryper omkring i blomkorgar. I jämförelse känner jag mig oklok, som funderade jag över en alldeles självklar fråga, som att fråga om mjölken är vit. Primtal finns i blomman och överallt annars, jo på något sätt är det nog så och troligen spelas musik jag inte hör och serveras svar om primtalens mellanrum och överallt annars.
Frustration av att försöka förstå, se något som finns där men som jag inte känner tillgång till. Äh! upp från ritbordet, hoppa omkring, knacka lite på huvudet och be om tillgång till nya synapsvägar. Näe nehe. Istället gjorde jag häromdagen en tilläggsvers till Idas sommarvisa, hoppas att Astrid Lindgren skulle gilla den, jo nog skulle hon och troligen kunna berätta ett och annat om mellanrum och dylika sköna matematiska och poetiska ting.
Så här är tilläggsversen 🙂 Du ska inte tro det blir sommar ifall inte primmen sätter fart, att avslöja mellantalens utrymmen och varför de är som de är. Är det kärlek eller bara grönt eller är det gammal logik, (som inte finns?) Är det enbart poetiska drömmar eller försöker de säga nåt till oss?
Jag testar formen, utrymmet mellan primtalen, mellanrummen fascinerar mig nästan mer än primtalen. Själva talet kanske man se som en punkt, ett avstamp eller en knut. Medan man kan se mellanrummen som volymer, fyllda av olika mängd och kanske olika massa, tillochmed. Men jag vet inte, jag ser något jag inte vet vad det är jag ser. Mellanrummens storlekar kunde också illustreras med cirklar, det vill jag även pröva.
Det finns flera matematiker som låter sig fascineras och forskar om bland annat om mellanrummen. I en artikel om Terence Tao: ”Själv skulle han gärna vilja lösa gåtan om huruvida det finns ett oändligt antal primtalstvillingar. Tvillingar är par av primtal där skillnaden mellan dem är 2. Det är paren 3 och 5; 5 och 7; 11 och 13; 17 och 19, ”¦ och så vidare. Är primtalstvillingarna, liksom primtalen, oändligt många? Denna till synes oskyldiga fråga har världens matematiker vänt och vridit på i århundraden, och ingen vet säkert. Svårigheten beror bland annat på att ju högre upp bland heltalen man kommer desto mer sällsynta är primtalen.” Därför har vi en chans att förstå universum”‰ | Forskning & Framsteg.
Jag tror att humaniora och naturvetenskapen gemensamt löser svar på mången gåtor. Av tradition har vi delat upp oss i dessa fakulteter men så har det inte alltid varit. Vi får inte dela upp oss, då missar vi kunskap.
Daniel Tammet är en lysande matematiker och ett språkgeni, förutom sin speciella begåvning är han en förebild för att inte ha väggar mellan olika akademiska områden. Här kommer du till Daniel Tammets webbbsida.
Ut och njut av den sköna matematiken! Må väl, hälsar Kasplina dig.